Zapiski wszelakie… i nie tylko :)

Zdrowe produkty z kokosa

Przygotowując dania, piekąc ciasta, szukamy jak najlepszych produktów. Bardzo ciekawym i zdrowym produktem jest mąka kokosowa, która ma więcej białka i dziesięć razy więcej błonnika niż mąka pszenna. Ma niską zawartość tłuszczów, fityny i cholesterolu. Błonnik kokosowy skutecznie reguluje poziom cukru i insuliny we krwi. W tej mące nie ma glutenu. Dietetycy zalecają spożywanie większej ilości błonnika, dlatego warto dosypywać do wypieków, zapiekanek, zup, płatków śniadaniowych mąkę kokosową.

Mąka kokosowa jest o wiele chłonniejsza niż mąka pszenna. Pochłania więcej płynów niż inne mąki, dlatego do wypieków oprócz tej niej dodaje się też np. mąkę pszenną. Mąka kokosowa powinna być przechowywana szczelnie, jej przydatność po otwarciu to kilka miesięcy, przechowywana w lodówce przetrwa około dwunastu miesięcy, a zamrożona około dwóch lat. Mąka ta jest naturalnie słodka, jeśli więc pieczemy coś z niej, powinniśmy dodawać mniej cukru. Mąkę kokosową otrzymuje się z miąższu orzechów kokosa. Wysokiej jakości mąka kokosowa znajduje się na oleje-kokosowe.pl/maka-kokosowa. Tam też znajdziemy więcej istotnych informacji na jej temat.

mąka kokosowa

Kolejnym ważnym produktem jest cukier kokosowy. Zawiera on potas, cynk, żelazo, magnez, witaminy B3, B2,B1, B6, C. Bogaty jest w aminokwasy, antyoksydanty, minerały, naturalne drożdże. Może być stosowany w diecie diabetyków, ponieważ ma jeden z najniższych indeksów glikemicznych. Jest cukrem w stu procentach naturalnym, bezpiecznym i polecanym kobietom w ciąży.

Cukier ten jest uzyskiwany z soku pąków kwiatowych palmy kokosowej. Pod wpływem ciepła ten sok zmienia kolor i konsystencję, na końcu uzyskujemy cukier. Jest on sprzedawany w formie syropu, w formie skrystalizowanej, pasty czy brył. Im mniej wilgoci tym forma bardziej skrystalizowana.

Cukier kokosowy ma wysoką cenę, jednak przede wszystkim jest naturalny, nierafinowany, tradycyjnie wytwarzany, bez żadnych dodatków i konserwantów, można go podgrzewać do celów kuchennych.

Można powiedzieć, że palmy kokosowe i kokos ma szerokie zastosowanie. Z palm kokosowych również wytwarza się cukier palmowy. Dzięki zawartości minerałów, witamin, składników odżywczych należy spożywać produkty wytwarzane z kokosa. Sok z kokosa dodaje się do napojów i płynów dla sportowców. Z miąższu wytwarza się mleczko, które ma zastosowanie w kuchni azjatyckiej, olej z kokosa wykorzystywany jest w kosmetyce, stężały olej to masło kokosowe. Z włókien okalających skorupę kokosa wytwarza się maty zdrowotne. W kosmetologii ma szerokie zastosowanie, ponieważ świetnie nawilża skórę, włosy, ma właściwości gojące.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 0.0/10 (0 głosów )
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (z 0 głosów)