Zapiski wszelakie… i nie tylko :)

Wyposażenie kuchni w nowej restauracji

Planując otwarcie własnej restauracji i tworząc biznesplan, istotną kwestią będzie z pewnością odpowiednie przemyślenie jej wyposażenia. Każdy lokal gastronomiczny musi posiadać choćby meble (stoły, krzesła), zastawę czy dekoracje. Głównym punktem lokalu gastronomicznego jest jednak kuchnia – to tu powstają przecież dania, które zamawiają goście, dlatego oczywistym jest fakt, że słabe sprzęty będą miały negatywny wpływ na funkcjonowanie całego biznesu, w tym także na jego stabilność finansową.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej jest więc sprawą, nad którą należy się szczególnie zastanowić. Przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę, jak duży będzie lokal, który otwieramy oraz jaki będzie jego charakter. Czego innego potrzebujemy przecież w przypadku niewielkiego baru z kebabem, a zupełnie czego innego, gdy zakładamy dużą, elegancką restaurację z kuchnią śródziemnomorską. Warto na tym etapie wypisać wszystkie potrzebne nam urządzenia i akcesoria, stanowiące wyposażenie gastronomii. Jeśli mamy małe doświadczenie, dobrze jest wynająć w tym celu firmę, której specjaliści na co dzień zajmują się tym tematem i udzielą nam profesjonalnej pomocy. Konsultanci, po zapoznaniu się z lokalem i po wysłuchaniu uwag, z pewnością zaoferują rozwiązanie, które będzie odpowiadało możliwościom i potrzebom właściciela.

Wyposażenie restauracji to bez wątpienia bardzo kosztowna sprawa. Przy planowaniu sprawdźmy i porównajmy ceny urządzeń różnych producentów i zastanówmy się, czy kupić zupełnie nowy czy może lepszy będzie używany. Szczególnie ma to miejsce w sytuacjach, gdy następuje odkupienie lokalu od poprzedniego właściciela – warto wówczas zapytać go o możliwość przejęcia za odpowiednią cenę również elementów wyposażenia. Nie należy tu podejmować zbyt pochopnych decyzji – lepiej przemyśleć sprawę dwa razy. Z jednej strony jest tu dla nas duża szansa zaoszczędzenia sporej kwoty (czasem nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych), z drugiej strony istnieje ryzyko, że np. kuchnia gastronomiczna, piec, lodówka czy zamrażarka, które były już wcześniej używane w podobnym celu, nie posłużą nam tak długo, jak nowe lub nie będą działać do końca sprawnie i efektywnie.

Pamiętajmy także, że osoby, które założyły działalność gospodarczą w celu prowadzenia biznesu restauracyjnego, mogą ubiegać się o środki na ten cel z Urzędu Pracy lub o specjalne dotacje z UE.  Warto sprawdzić na ten temat informacje.

Reklama: http://kuchnie-wyposazenie.pl/

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 0.0/10 (0 głosów )
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (z 0 głosów)