Zapiski wszelakie… i nie tylko :)

Przepisy na ciasta

Koniec października i początek listopada to czas, w którym święta już powoli dają o sobie znać. Przede wszystkim zauważalne jest to w supermarketach, które magię świąt wprowadzają właśnie w tym okresie co dla niektórych jest czasem zbyt wczesnym.
Święta Bożego Narodzenia nieodzownie kojarzą się z pierniczkami własnego wypieku. Przedstawię przepis na pierniczki (delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/pierniki-i-pierniczki/) :
– 500g mąki pszennej
– 120g masła lub margaryny
– 200g miodu
– 200g cukru pudru
– 1 jajko
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– przyprawa do pierniczków

W małym rondelku należy powoli rozpuszczać miód oraz cukier cały czas mieszając, gdy składniki się połączą należy dodać przyprawy piernikowej stale mieszając. Pozostawić w chłodnym miejscu ( nie w lodówce), by całkowicie wystygło. W tym czasie sypkie dodatki ciasta należy ze sobą zmieszać i dodać do niego rozpuszczone składniki z rondelka czyli miód z przyprawą piernikową oraz dodać jajko ( ważne by masa z rondelka była zimna by nie jajko się nie ścięło). Należy teraz wyrobić ciasto oraz nastawić piekarnik na 180 stopni. Podczas gdy piekarnik będzie się nagrzewał należy rozwałkować ciasto na grubość około 3 centymetrów i wykrawać dowolne kształty. Wyłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 10 minut. Ostudzone pierniczki można udekorować od razu i wstawić do metalowej puszki na okres trzech tygodni by zmiękły lub dekorować bezpośrednio przed świętami by udzielił się świąteczny nastrój każdemu z domowników.
Smacznych pierniczków!

W święta piecze się nie tylko pierniczki, jest to czas w którym właściwie każde ciasto pysznie smakuje przy blasku choinki. Poniżej przedstawiam przepis na babke czekoladową, która znika szybciej niż się nią piecze:
– 20 dag mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki kakao
– 10 dag cukru
– 15 dag masła
– 2 jajka
– 10 dag gorzkiej czekolady
– 1/2 szklanki mleka

Wszystkie z podanych składników powinny być w temperaturze pokojowej. Podłużną foremkę tak zwaną keksówkę należy odpowiednio przygotować a mianowicie: wysmarować masłem lub margaryną i wysypać mąką lub bułką tartą w zależności od preferencji. Mąkę pszenną zmieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gorzką czekoladę należy połamać na kawałki i powoli rozpuścić na małym ogniu wraz z mlekiem cały czas mieszając by się nie przypaliło.
Masło oraz cukier utrzeć do białości, można zrobić to ręcznie by potrenować mięśnie lub wspomóc się mikserem miksując przez 2,3 minuty na najwyższych obrotach do momentu połączenia się składników. Dodać jajka i ucierać lub miksować przez około 5 minut. Do tak przygotowane masy należy powoli wlewać rozpuszczoną z mlekiem czekoladę i cały czas miksować do połączenia się składników. W etapie końcowym dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, całość zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
Tak przygotowane ciasto przelać do foremki i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 45 minut, sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest gotowe ( gdy na wykałaczce zostaje ciasto to znaczy, że należy dać mu jeszcze chwilę pieczenia). Po wystygnięciu babkę można polać polewą czekoladową, której przygotowanie zajmie dosłownie chwilę.
Przepis na polewę czekoladową:
– 10 dag deserowej lub gorzkiej czekolady
– 5 dag masła
Czekoladę należy połamać i roztopić wraz z masłem w kąpieli wodnej.
Smacznego!

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 10.0/10 (1 głos )
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (z 0 głosów)